Fly-fish & -tie, Nordics, camp, outdoor & tech.

Weak Signal Protocol WSPR

Weak Signal Protocol

WSPR is een van de modes die ik met OpenWebRX ontving. Het was een van die signalen die ik niet kon thuisbrengen als beginner maar met wat hulp al snel kon decoderen. Met OpenWebRX merkte ik dat dit digitale protocol over enorme afstanden was waar te nemen. Ook de High Altitude Balloons maken hier gebruik van, zeker de Pico varianten. Nu ik mijn N heb kan ik er ook zelf mee experimenteren en maak ik gebruik van diverse programma’s en hardware om met WSPR te spelen en zo er meer van te leren.

Het bijzondere van WSPR is dat je met een zeer zwak signaal zendt en dat kan op alle banden. Signaal is doorgaans tussen de 10 miliWatt en 5 Watt en de meest gebruikte banden zijn de 10, 20 en 40 meter band. Meer kan je lezen op deze wiki.

Waarom de interesse in WSPR?

Ik wil meer leren over het gedrag van de antennes op mijn locatie bij de veranderlijke propagatie en zo zien wat het beste resultaat geeft. Je kan je HF antenne zo toetsen of ie goed functioneert of bv na bepaalde modificaties beter werkt. Maar ook kan je bv aan de rapportages op onder andere wspr.rocks zien of bepaalde gebieden jouw zwakke signaal ontvangen (en als dat zo is, wie weet een verbinding op HF kan maken).

Er zijn tal van programma’s en projecten om zowel WSPR te zenden als te ontvangen.

Als eerste de software: OpenWebRX (ontvangen), KiwiSDR (ontvangen), WsJTX (zenden en ontvangen), Wsprry Pi (zenden), en zo heel veel meer oa op GitHUB.

De hardware kan een PC zijn met je set en bv WsJTX (zenden en ontvangen), een Pi Zero -Pi 4 (zenden), PiPico (zenden), of een speciale transmitter/tranceiver.

Standaard gebruik ik een Pi Zero met Wsprry Pi om te zenden in combinatie met een LowPass Filter voor de juiste band (ivm omzetten van blokgolf naar sinus, en harmonischen), en een endfed antenne.

De Pi Zero klaar voor gebruik

Afgebouwd 20m filter.

Tijdens vakanties PiPico met pico-WSPRer (op sommige plekken heb je nagenoeg geen omgevingsruis).

Mijn transmissies en ontvangen signalen over de afgelopen maanden:

Zenden vanuit Nederland: 20-30 mW met Pi Zero ontvangst rapporten.

Het signaal ontvangen en gerapporteerd door DPØPOLResearch Vessel “Polarstern”

Zenden vanuit IJsland tijdens de vakantie met de Pi Pico en de ontvangst rapporten.

Ontvangen van WSPR bakens met RTL-SDR en wsjtx tijdens de vakantie.

Het zuidelijke signaal is een pico ballon die een wspr signaal uitzendt die ik in Zweden hoorde.

Kortom, WSPR is een leuke aanvulling binnen de hobby.